poniedziałek, 22 listopada 2010

Ciasto w miasto II i jarmuż

Spostrzegłam się właśnie, że poprzednim wpisem na blogu była reklama pierwszej edycji Ciasto w miasto. Chciałabym napisać, że zrobiło mi się w tym momencie bardzo wstyd, ale niestety nie jestem w stanie. Przepraszam. ;)

Na pocieszenie chciałam dorzucić prosty przepis na jarmuż duszony z ziemniakami. Przepis niestety bez zdjęcia, za to na jedną osobę. Studenci, możecie słać podziękowania.

Ziemniaki z jarmużem

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 liście jarmużu
  • mała cebula
  • mieszanka ziół: curry, majeranek, bazylia, cząber, przyprawa do kurczaka, czosnek
  • szczypta soli
  • sekretny składnik

Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam w kostkę. Wstawiłam na palnik garnek nieskromnie zalany oliwą, do kŧórej dodałam wszystkie zioła i mieszałam przez około minutę. Następnie wrzuciłam na to posiekaną cebulkę, a po chwili ziemniaki i gdy zaczęły przywierać, zalałam odrobiną wody i przykryłam, aby się poddusiły. W międzyczasie umyłam i pokroiłam jarmuż. Gdy ziemniaki zmiękły, dodałam jarmuż, sól i wymieszałam. Woda nie do końca odparowała, więc zdjęłam pokrywkę.
Dodałam kilka łyżek mojego sekretnego składnika - czyli mleka sojowego o smaku waniliowym - i  po wymieszaniu zjadam wszystko. Naprawdę dobra potrawa na pierwsze spotkanie z jarmużem.

Na nic bardziej wyszukanego nie mam w tej chwili czasu. :)

2 komentarze:

Paulina pisze...

Przepraszam, że w komentarzu, ale nigdzie nie mogłam znalezc maila...

Piszę pracę o freeganizmie i problemach związanych z nadmierną konsumpcją i poszukuję osób, które mogłyby mi opowiedziec, jak freeganizm wygląda w praktyce.

Poszukiwania zaczynam od internetu i tak, na jednym wegetariańskim forum dostałam wskazówkę aby się skontaktowac z autorką tego bloga... Tak więc się kontaktuję ;) i byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, mój mail: paulinanaa@gmail.com
Pozdrawiam!

m. pisze...

Hej Paulina, dzięki za komentarz, mejl już poszedł. :)