niedziela, 17 maja 2009

Cooking clash - zarządziliśmy!

Na tegorocznym cooking clashu z okazji Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu we trójkę - razem z koleżanką Kamilą - godnie reprezentowaliśmy Fundację Viva!. Zobaczcie, co Was ominęło. ;) Dla nieszczęśników z innych miast załączamy przepisy na wszystkie pyszności!


KULKI CZEKOLADOWO-OWSIANO-KOKOSOWE

Składniki:

- szklanka płatków owsianych
- 2 wegańskie gorzkie czekolady
- wiórki kokosowe
- ewentualnie łyżka cukru

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem na kilka minut, aż wchłoną wodę. Czekoladę rozpuść z odrobiną wody i cukrem. Dodaj wilgotne płatki i dokładnie wymieszaj. Gdy masa ostygnie, formuj kulki. Obtocz w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. W środku kulki można umieścić również np. orzecha bądź rodzynkę.


PIZZA ZE SZPINAKIEM

Składniki:

- mąka pszenna (niecały kilogram na duży placek)
- drożdże
- bazylia
- odrobina cukru brązowego
- oliwa
- szpinak
- czosnek
- oliwki
- parówki sojowe
- przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Odstaw miskę przykrytą ściereczką na kilka minut. w ciepłe miejsce Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj odrobinę soli, dolej oliwy. Wyrabiaj ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby dodaj mąki lub wody). Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W międzyczasie wrzuć na patelnię rozdrobniony szpinak z odrobiną oliwy i przeciśniętym czosnkiem. Podduś aby stał się miękki. Na posmarowaną oliwą (można posypać delikatnie bułką tartą) blachę wyłóż ciasto. Na wierzchu rozłóż pokrojone w połówki oliwki, parówki sojowe pokrojone w plasterki (można wcześniej je podsmażyć z ulubionymi przyprawami) oraz szpinak. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przecier wymieszaj z bazylią (bądź innymi przyprawami). Można dodać drobno pokrojoną cebulę bądź przeciśnięty czosnek. Pizzę podawać polaną sosem.



PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM SELEROWYM

Składniki:
- cukinia
- oliwa
- cebula
- mąka pszenna
- sól, pieprz, inne przyprawy
- przecier pomidorowy
- seler (korzeń)

Przygotowanie:

Jeśli cukinia jest młoda, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Jeśli jest starsza obrać i usunąć pestki, następnie zetrzeć. Cebulę drobno pokroić. Wymieszać cukinię, cebulę, mąkę i oliwę w misce. Dodać przyprawy (polecamy świeżą bazylię). W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki, tak aby osiągnąć typowo „plackową” konsystencję. Na patelni rozgrzać olej. Placuszki smażyć z obu stron, aż do zrumienienia. Selera obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć do lekkiego zbrązowienia. Dodać przyprawy, zalać przecierem, dusić przez kilka minut pod przykryciem. Można dodać drobno posiekane inne warzywa.


CIASTO KOKOSOWE

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- wiórki kokosowe
- łyżeczka sody
- aromat migdałowy
- ocet (ok. jednej łyżki)
- olej (ok. sześciu łyżek)

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki (poza wiórkami kokosowymi) widelcem. Po dokładnym wymieszaniu robimy 3 dziurki (wgłębienia) i wlewamy: aromat do jednej, łyżkę octu do drugiej i 6 łyżek oleju do trzeciej. Całość zalewamy szklanką zimnej wody i mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe (ok. szklanki na ciasto, ale może być więcej). Wlewamy do formy (najlepiej, żeby była wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180-190 st. C. (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy upiekło się w środku). Do suchych składników można dodać ok. 2-3 łyżek kawy zbożowej, aby podkreślić smak kokosa i nadać ciastu ciemniejszy odcień.



SAŁATKA Z MIĘSEM SOJOWYM

Składniki:
- opakowanie kotletów sojowych
- sałata lodowa - pomidory
- oliwki - kukurydza
- inne warzywa (według upodobania)
- oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie:
Kotlety ugotuj, odcedź, wystudź. Pokrój w drobne kawałki. Następnie obsmaż na oliwie z przyprawą do kurczaka. Warzywa umyj, pokrój w kawałki odpowiadającej Ci wielkości. Składniki wymieszaj. Sałatkę możesz skropić oliwą z oliwek lub sosem winegret.

P.S. Za zdjęcia dziękujemy mojej mamie. :) - to pisała Marta. :)
P.P.S. Posta wyedytowałem ja - Kuba - dodałem przepis na sałatkę i mała poprawkę w przepisie na ciasto kokosowe, poproszony o to przez Kamilę. Pozdro.

5 komentarzy:

wonder pisze...

Yo. Kulki na słodko byłyby lepsze, gdybyście olali te wegańskie farmazony i dodali mlecznej czekolady :P
Pizza i ciasto kokosowe całkiem w pytę, ale najlepsze i tak placuszki z cukinii. Pewnie usmażę sobie niedługo.
Sałatki już nie wepchnąłem, ale koleżanka trzy razy dobierała, więc wierzę, że smaczna.

A kto wygrał tak w ogóle?

m. pisze...

e!stilowe smaki. ;) Nie zdążyłam się załapać na ich smakołyki.

Anonimowy pisze...

Witam!

Jestem moderatorem serwisu www.mojeprzepisy.pl i chciałabym wiedzieć, czy osoba, która dodaje do serwisu zdjęcia z tej strony ma do nich prawa/zgodę na publikację.

Bardzo proszę o informację na kontakt@mojeprzepisy.pl

Agata

zemfiroczka pisze...

Ja to chętnie na te placuchy bym się rzuciła ;)) Kiedyś robiłam i były pycha. A sos mnie zaintrygował - nie powiem :)

Anonimowy pisze...

pychoty :) zrobię zaniedługo u siebie w domu takie cuda :)