Spostrzegłam się właśnie, że poprzednim wpisem na blogu była reklama pierwszej edycji Ciasto w miasto. Chciałabym napisać, że zrobiło mi się w tym momencie bardzo wstyd, ale niestety nie jestem w stanie. Przepraszam. ;)
Na pocieszenie chciałam dorzucić prosty przepis na jarmuż duszony z ziemniakami. Przepis niestety bez zdjęcia, za to na jedną osobę. Studenci, możecie słać podziękowania.
Ziemniaki z jarmużem
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 4 liście jarmużu
- mała cebula
- mieszanka ziół: curry, majeranek, bazylia, cząber, przyprawa do kurczaka, czosnek
- szczypta soli
- sekretny składnik
Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam w kostkę. Wstawiłam na palnik garnek nieskromnie zalany oliwą, do kŧórej dodałam wszystkie zioła i mieszałam przez około minutę. Następnie wrzuciłam na to posiekaną cebulkę, a po chwili ziemniaki i gdy zaczęły przywierać, zalałam odrobiną wody i przykryłam, aby się poddusiły. W międzyczasie umyłam i pokroiłam jarmuż. Gdy ziemniaki zmiękły, dodałam jarmuż, sól i wymieszałam. Woda nie do końca odparowała, więc zdjęłam pokrywkę.
Dodałam kilka łyżek mojego sekretnego składnika - czyli mleka sojowego o smaku waniliowym - i po wymieszaniu zjadam wszystko. Naprawdę dobra potrawa na pierwsze spotkanie z jarmużem.
Na nic bardziej wyszukanego nie mam w tej chwili czasu. :)
2 komentarze:
Przepraszam, że w komentarzu, ale nigdzie nie mogłam znalezc maila...
Piszę pracę o freeganizmie i problemach związanych z nadmierną konsumpcją i poszukuję osób, które mogłyby mi opowiedziec, jak freeganizm wygląda w praktyce.
Poszukiwania zaczynam od internetu i tak, na jednym wegetariańskim forum dostałam wskazówkę aby się skontaktowac z autorką tego bloga... Tak więc się kontaktuję ;) i byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, mój mail: paulinanaa@gmail.com
Pozdrawiam!
Hej Paulina, dzięki za komentarz, mejl już poszedł. :)
Prześlij komentarz