Znajomi znaleźli w śmietniku za Almą mnóstwo puszek z Pepsi i 7up oraz trochę słoików z żywnością ekologiczną. Dostałam ekologiczny chutney z mango, delikatnie przeterminowany, ale zjadłam - na dowód zdjęcia - oraz przeżyłam - na dowód ten oto wpis.
Spaghetti z cieciorką i chutneyem z mango
Składniki:
- porcja ugotowanego makaronu spaghetti
- trzy garści ugotowanej ciecierzycy
- i strąk selera naciowego
- pół cebuli
- 10 łyżek mleka ryżowego
- 1 łyżka chutney z mango
- łyżeczka curry
Ciecierzycę namoczyłam rano. Po około pięciu godzinach wstawiłam ją na godzinę do gotowania w nieosolonej wodzie - osobom korzystającym z soli proponuję jednak wodę osolić, smak ugotowanej ciecierzycy może okazać się zbyt delikatny. ;)
W trakcie przygotowywania makaronu umyłam i pokroiłam cebulę i seler naciowy. Wstyd się przyznać, ale zamierzałam dodać jeszcze pół marchewki, jednak wypadło mi to z głowy. Wrzuciłam warzywa i cieciorkę na kilka łyżek oleju i posypałam szczodrze curry.
Po około 4 minutach dodałam chutney i mleko ryżowe, dokładnie wymieszałam. Smażyłam jeszcze mniej więcej 6-8 minut. Podałam z kiełkami rzodkiewki. Było bardziej słodkie, niż ostre, dlatego w mojej opinii ostry smak rzodkiewki dobrze wszystko uzupełniał.
2 komentarze:
Mhmh.. jakie to wszystko zdrowe! ;-))) Kolor żółty przypomina mi, że niedługo nadejdzie wiosna ;-))
www.przysmakiewy.pl
zapowiada się na smaczny i szybki obiad :-)
Prześlij komentarz