czwartek, 3 lutego 2011

Ciasto jabłkowe z migdałami i czekoladą

Hej, chyba w końcu umiem piec! Zrobiłam wczoraj (podobno) dobre ciasto w elektrycznym piekarniku, który widziałam po raz pierwszy w życiu. I przeżyłam, przez co mogę zdradzić tu swój przepis.

Nie mam pojęcia, jak nazwać ten, yyy, wypiek, więc propozycje mile widziane!


Składniki:
  • 3 szklanki mąki (+ ok. 1/2 dodana w trakcie wyrabiania ciasta)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 małe opakowanie migdałów blanszowanych
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 starte jabłka
  • 1 szklanka mleka sojowego (+ ok. 1/3 - 1/2 dodana w trakcie wyrabiania ciasta)

W dużej misce połączyłam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane i imbir, a następnie wymieszałam. Migdały i czekoladę posiekałam, dodałam do suchych składników. Wlałam mleko, oliwę i wrzuciłam jabłka. Zakasałam rękawy i wyrabiałam ciasto, dodając w trakcie podaną wyżej w nawiasach ilość mleka i mąki.

Surowe ciasto powinno mieć gęstą, kleistą konsystencję. Wyłożyłam je na posmarowaną oliwą i posypaną mąką blachę na grubość kilku centymetrów (duża blacha) i wstawiłam do piekarnika.

Piekłam dokładnie 55 minut. Temperatura oscylowała między 230 a 200 stopni - wszystko dzięki moim napadom naprzemiennego stresu: "za niska temperatura da zakalec" vs "za wysoka temperatura mi wszystko spali".

No ale udało się! Myślę, że gdybym wycisnęła wcześniej sok z tartych jabłek, byłoby lepsze.

I tradycyjnie już, beznadziejna fota:


3 komentarze:

Kamila pisze...

Brzmi bosko, zaraz podlinkuję to na Słodziutko :))

Anonimowy pisze...

Witam, jestem reporterka Czworki Polskiego Radia i przygotowuje program na temat freeganizmu. Chcialabym zaproscic do studia osobe, ktora zna sie na freeganizmie i najlepiej sama jest freeganinem:) Czy jest mozliwosc skontaktowania sie z Wami przez tel lub mail, lub zaproszenie Was do studia w piatek? Prosze o kontakt:)
Pozdrawiam,
Ewelina Grygiel

CZWORKA Polskie Radio
ewelina.grygiel@polskieradio.pl

Grażyna pisze...

Apetycznie, dietetycznie :-)